*gambar seterusnya akan di upload dari semasa ke semasa*

Saturday, November 19, 2011

Awal Muharam

Muharam adalah bulan pertama dalam kalender/takwim Islam iaitu Hijrah. Ia lazim dikaitkan dengan peristiwa hijrah Rasullullah dari Mekah ke Madinah. Peristiwa tersebut adalah ditetapkan sebagai permulaan 1 Muharam 0001 Hijrah. Ia bersamaan dengan 17 Julai 622 tahun Masihi, hari Khamis. Kiraan kalender Islam - Hijrah berasaskan putaran bulan. Ia mengandungi 12 bulan setahun.

Amalan sunat yang disarankan dibuat adalah:

1- Puasa sunat 1 hari dalam bulan Muharam, pahala seumpama puasa 30 tahun.
2- Puasa sunat 3 hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, pahala seumpama beribadat selama 2 tahun.
3- Perbanyakkan solat sunat dan zikir atau seumpamanya.
4- Berdoa Akhir Tahun selepas solat Asar atau sebelum masuk waktu Mahgrib 1 Muharam.
5- Berdoa Awal Tahun selepas masuk waktu Maghrib 1 Muharam.


Doa Akhir Tahun:

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu. Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.Doa Awal Tahun:
Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia. Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

No comments:

Post a Comment